Konferans: Kültürümüzde Hekimlik ve Sağlık

12.11.2015

Konferans: Kültürümüzde Hekimlik ve Sağlık

Edebiyatçı Av. Hayati İNANÇ Üniversitemiz Tıp Fakültesi ve Edebiyat Topluluğu tarafından düzenlenen 14 Mart Tıp Bayramı ve Sağlık Haftası etkinlikleri çerçevesinde Rektörlük Konferans Salonu’nda “Kültürümüzde Hekimlik ve Sağlık” konulu konferans verdi.

Üniversitemiz Web TV’sinden canlı olarak yayınlanan konferansa Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa ÖZTÜRK, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. İ. Halil TUĞLUK, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Murat AYDIN, Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Mehmet Yıldız, Tıp Fakültesi Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Ali AYDIN ve Yrd. Doç. Dr. Öznur ULUDAĞ, Adıyaman Esnaf ve Kredi Kooperatifi Başkanı Abuzer ASLANTÜRK, Alevi Kanaat Önderleri, öğrenciler, akademik ve idari personel katıldı.

Konferansa Tıp Bayramını kutlayarak başlayan Av. Hayati İNANÇ kangren olmuş uzvu kesip atmanın merhametsizlik olmadığını belirtti. Doktorların elindeki neşterin merhameti temsil ettiğini ifade eden İNANÇ Kanuni Sultan Süleyman hakkında bilgiler verdi. Kanuni Sultan Süleyman’ın Muhibbi mahlası ile şiirler yazdığını açıklayan İNANÇ bizim millet olarak dağdaki çobandan tahttaki sultana kadar herkesin şair olduğunu ve kendimizi şiirle ifade etmeyi sevdiğimizi söyledi. Daha sonra Kanuni Sultan Süleyman’ın divanı hakkında bilgiler veren ve şiirini okuyarak günümüz Türkçesine çeviren İNANÇ konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kanuni Sultan Süleyman arkasında sadece bir devlet bırakmamıştır, bir divan bırakmıştır. Divanında yer alan şiirlerin yarısı gazeldir ve gazel sayısı 3 Bin 45’tir. Bir devlet başkanı düşünün 3 Bin 45 gazel yazıyor ve her gazel 7 beyit, 7 beyit demek 14 mısra demek. Siz 3 Bin 45 şiiri 14’le çarpın kaç mısralık bir divan yazdığını hesaplayın. O gazellerden bir tanesi 5 beyitlidir ve şudur: “Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi/Olmaya devlet cihanda, bir nefes sıhhat gibi” İkinci beyitte ise “Saltanat dedikleri bir cihân kavgasıdır/Olmaya baht ü saadet dünyada vahdet gibi” Böyle binlerce mısra yazıyor ve ahengi bozmuyor. Günümüz Türkçesine çevirdiğimizde bu dünyanın en büyük devletinin başkanıyım, o sıfatımla söylüyorum, daha üstün lezzettir, bir nefes sıhhat.”

İNANÇ tüm beyitleri günümüz Türkçesine çevirerek arada Yavuz Sultan Selim’in de bir şiirini okudu ve Erzurumlu Piri Sami’den kıssalar anlattı.

Konferans sonrasında İNANÇ Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ’yü makamında ziyaret etti. İNANÇ ziyaretinde Üniversitemiz Onur Defteri’ni imzaladı. Prof. Dr. GÖNÜLLÜ ise İNANÇ’a Adıyaman’ın tarihi ve turistik yerleri Cendere Köprüsü ve Perre Antik Kenti’nin maketini hediye etti.